Wachttijden

Wachttijd per 1 januari 2023


Tot intake:   6  weken

Tot behandeling: circa 2 weken


Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u altijd contact opnemen met de zorgaanbieder, of uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u ondersteunen, zodat u binnen 4 weken vanaf uw eerste contact met een zorgaanbieder een intakegesprek krijgt, en dat de behandeling binnen 10 weken vanaf de intake is gestart. Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn overeengekomen (de treeknormen).


Een voorsprong op uw behandeling?

Maak gebruik van onderstaande tips tijdens de wachttijd!

Activiteitenniveau

Bij psychische klachten is het vaak zo dat mensen te veel of te weinig op een dag doen. Bij een teveel aan activiteiten op een dag kunnen we overspannen raken. Te weinig activiteiten op een dag houden depressieve klachten in stand. Als u bepaalde activiteiten vermijdt omdat deze spanning geven, kunt u juist angstklachten in stand houden of aanwakkeren. Blijf actief, maar met mate. Wissel verplichtingen en plezierige activiteiten af.

Slaappatroon

Zorg voor voldoende slaap per nacht. Gezonde slaap varieert tussen de 5 en 10 uur per nacht, het optimum is voor iedereen anders. Problemen met slapen kunnen psychische klachten veroorzaken. Het is ook mogelijk dat de slaapproblemen komen door de psychische klachten. Hier vindt u adviezen die u kunnen helpen om uw slaap te verbeteren.

Inspanning

Voor volwassenen is de norm 30 minuten bewegen per dag, in blokjes van minimaal 10 minuten, ten minste 5 dagen per week, matig intensief (licht verhoogde hartslag en ademhaling). Voor mensen met een hoge BMI is de norm twee keer 30 minuten bewegen per week al winst is. Maak afspraken met mensen uit uw omgeving om de stap naar bewegen makkelijker te maken. Stevig wandelen is ook een vorm van bewegen.

Ontspanning

Waarschijnlijk heeft u wel gemerkt dat de spanning in uw hoofd ook spanning veroorzaakt in uw lichaam en inwerkt op uw gevoel. Probeer daarom regelmatig een ontspanningsmoment te nemen door bewust even te gaan zitten of liggen. Als u zich concentreert op uw ademhaling door rustig in en uit te ademen zult u merken dat de spanning minder wordt. Op internet en via Apps kunt u allerlei verschillende ontspanningsoefeningen vinden, maar wandelen, sporten, tekenen of muziek luisteren kunnen ook helpen om rustig te worden. Gebruik bijvoorbeeld de VGZ Mindfulness coach app eens.

Afleiding

Als u merkt dat u veel aan het piekeren bent, is het de kunst om te proberen bewust aan andere dingen te denken, of met andere dingen bezig te zijn. Zo leidt u uw gedachten af van uw probleem. Bedenk dus voor uzelf welke dingen uw gedachten kunnen afleiden. Wat vindt u leuk om te doen, waarbij u uw aandacht actief nodig heeft, zodat uw gedachten ergens anders zijn. Vaak zijn dit actieve dingen zoals bewegen, een praatje maken, een film kijken. Moeilijk om een activiteit te bedenken die bij u past?


Mentaal Kapitaal BV | info@mentaalkapitaal.nl | AGB 94-060862  | BTW 854203990 | KVK 61095974 | IBAN NL66 RABO 0190521708